Външно министерство започва подготовка на изборите в чужбина

0
6

Министерството на външните работи (МВнР) вече започна подготовка по организирането на парламентарните избори в чужбина, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Целта е да се гарантира правото на вот на максимално много наши сънародници в чужбина.

Външният министър Екатерина Захариева е създала работна група, а ръководителите на задграничните ни мисии вече са получили указания да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори и за разкриване на секции, както и да изпратят незабавно отговорите на съответните държави в МВнР, което ще информира за тях Централната избирателна комисия и обществеността.

Работната група в МВнР получи задача да изготви проект на бюджет за провеждането на изборите в чужбина. Той трябва да предвиди необходимите средства за дезинфекция и защита на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с изискванията на някои държави за задължителен PCR тест и/или карантина, както и обезпечаване с материали, които да гарантират стриктното прилагане на санитарния протокол, който предстои да бъде въведен от Министерството на здравеопазването.

На сайта на МВнР е разкрита рубрика „Избори“, където ще се публикува важна информация, свързана с гласуването в чужбина.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук