Върнахме на Италия над 22 тона отпадъци

0
7

С писмо до Главна дирекция „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“ министърът на околната среда и водите Емил Димитров е изискал извършване на стриктен контрол при всички превози за българска фирма с инициали И.Р.Г. Тя е определена като високо рискова относно трансграничен превоз на отпадъци.

На 7 януари е направен обратен превоз към Италия на установен незаконен превоз на 22,72 т отпадъци от текстил. Това е станало възможно в резултат на координация и взаимодействие на Националния координационен център към МОСВ с компетентните органи на страните по транспорт и местоназначение, както и с Oкръжна прокуратура Видин, ОД на МВР и Главна дирекция „Гранична полиция“, информират от екоминистерството.

През м. май 2020 г. е подаден сигнал от ГКПП Дунав мост 2 – Видин за превоз на въпросната фирма, извършена е проверка от страна на РИОСВ-Монтана, при която е установен незаконен превоз на 22,72 т отпадъци от текстил. Получател е българското дружество И.Р.Г., а отпадъците са с произход от Италия.

Превозът е определен като незаконен по реда на разпоредбите на Регламент (ЕО) 1013/2006 на ЕП и на Съвета относно превози на отпадъци /чл. 2, т. 35, буква ж), iii)/, съгласно които отпадъците трябва да бъдат върнати от лицето, което урежда превоза, фирма от Швейцария, на упоменатата в документите по превоза като генератор на отпадъците италианска фирма.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук