Проф. Кантарджиев: Случаите с COVID-19 в София са намалели с 20-25%

0
5
Кадър: бТВ

Резултатите от тази седмица са доста благоприятни. В София за 14 дни имаме едно намаляване на случаите с около 20-25%, което е благодарение на мерките и че хората се осъзнаха. Засега нещата вървят добре. Това заяви по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Репродуктивното число е, че 10 души заразяват 7-8 , а не заразяват 20 човека. Целта е намаляване на общия брой и натиска върху системата на здравеопазването и успокояване на хората. Ето че когато не се критикуваме, мерките сработват и на Нова година можем да си позволим да се срещнем с едно или две приятелски семейства”, коментира още проф. Кантарджиев.

Обществото само узря, но по трудния начин, когато вече знаеш за починали близки, колеги, познати. Можеше да има много по-малко смъртни случаи, ако септември не се подигравахме на докторите и носехме маски. Не знам защо хората бяха заблудени така. Познавам лекари, които пет пъти си смениха мнението от началото на пандемията, допълни той.

Прочети повече в Blitz.bg:

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук