Радев: Доган и Пеевски не трябва да се охраняват от НСО, гардовете на “Росенец” са техни служители

0
7

Президентът Румен Радев настоява началникът на НСО ген. Красимир Станчев още утре да свика комисията, която определя кои лица да бъдат охранявани от НСО, и отново да се разгледа необходимостта от охрана от службата на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Това каза държавният глава в изявление за медиите на “Дондуков” 2, цитиран от БТА.
Румен Радев заяви, че днес е разговарял с началника на НСО ген. Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО, каза държавният глава по повод на инцидента на плажа до пристанище “Росенец”. Радев допълни, че е в ход служебна проверка за правомерността на техните действия.
Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО, това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов, каза президентът. Той допълни, че това кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а, по закон, от тричленна комисия, в която са председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната, посочи Радев. Той отбеляза още, че миналия декември началникът на НСО е събрал отново тази комисия и отново е била разгледана необходимостта от охрана на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Тогава представителите на изпълнителната власт са потвърдили необходимостта от такава охрана.
Очаквам комисията, определена по закон, в парламента, да изпълнява функциите си по контрол на НСО. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк “Росенец” и, при отклонения от законите, да се набележат мерки, каза Радев.
За призивите да влезе в изпълнение на правомощията си относно НСО, Радев заяви, че приетият през 2015 г. закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание. Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон, призова президентът.
Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, заяви още в изявлението си президентът Радев, като добави, че когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината като гарант за възстановяване на общественото доверие, каза още държавният глава.

08 юли 2020г.

Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината като гарант за установяване на общественото доверие. Днес имах разговор с началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка. Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната. Миналият декември по мое настояване началникът на НСО събра тази комисия и отново се разгледа необходимостта от охрана на господата Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от тяхната охрана.Днес настоях ген. Станчев още утре да свика тази тричленна комисия и отново да разгледат необходимостта от охрана от НСО на въпросните лица. Очаквам комисията в Народното събрание, определената по закон, да изпълнява функциите си по контрол на Националната служба за охрана. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонение от законите да се вземат мерки.Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си за НСО ще поясня още веднъж, че приетият през 2015 година закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът от Народното събрание. Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, нека ми се възстановят правомощията по закон.

Публикувахте от Румен Радев в Сряда, 8 юли 2020 г.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук