Приятелят Курц с призив: Моля, не пътувайте за България

0
2
Снимка: Ройтерс

Австрийското правителство включи днес три нови държави в списъка си на страните с най-висока степен на опасност от заразяване с коронавирус – България, Румъния и Молдова. Всеки, пристигащ от тези държави, трябва да се подложи на двуседмична карантина или да покаже отрицателен PCR тест.

Правителството призовава австрийските граждани да не предприемат пътувания в тези страни, а онези, които вече са там, трябва да се свържат с австрийските представителства и да се приберат възможно най-бързо.

Причина за крайната мярка, каза на пресконференция министърът на външните работи Александър Шаленберг, е големият брой новозаразени в тези страни. Удвоени ще бъдат и граничните контроли по границите с Унгария и Словения, контролирани ще бъдат без изключение и всички автобуси, влизащи в Австрия. “Особено стриктно ще бъде контролиран потокът от балканските държави”, заяви Шаленберг.

Миналата седмица бе издадено аналогично предупреждение за Сърбия и още три страни от Западните Балкани, които не са в ЕС.
В същото време над три хиляди души в провинция Горна Австрия, която граничи с Германия и Чехия, бяха поставени под карантина, за да бъде овладян бумът на новите случаи на коронавирус, съобщи Ройтерс. В центъра на новата вълна са 180 случая на заразяване, свързани с църква в град Линц с голям брой румънски миряни.

“Моля, не пътувайте в тези страни. Това е нашата настоятелна молба, тъй като от една страна това означава да рискувате собственото си здраве, а от друга, видяхме, че има все повече внесени от тези страни случаи”, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц на пресконференцията с Шаленберг.

През последните седмици в Австрия бяха регистрирани около 170 случая на заразяване с коронавирус, свързани с чужди страни и по-конкретно с Балканите, каза Курц, като добави, че на границите с Унгария и Словения контролните пунктове ще бъдат удвоени.
Правителството призовава австрийските граждани да не предприемат пътувания в тези страни, а онези, които вече са там, трябва да се свържат с австрийските представителства и да се приберат възможно най-бързо.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук