Снимка: бТВ

Нов сигнал за замърсяване в морето край Варна. Институциите проверяват защо водата на един от най-красивите плажове по Северното Черноморие се оцвети в жълто, предаде БТВ.

Плажът се намира на десетина километра южно от Варна и се казва „Паша дере“. Той удивява с девствената си природа. Популярен е сред варненци заради кристално чистите си води. От два дни обаче, те придобиват странен жълтеникавокафяв цвят.

Плажуващите в района споделят, че са ходили до Камчия, за да намерят къде водата става чиста. Студентите по медицина Фабиан и Антон от Германия обичат да посещават мястото, за да наблюдават делфини. Цветът на водата днес ги шокира.

Двамата нямаха обяснения за жълтия цвят на водата, докато други предполагаха за причината – спуканата тръба във Варненското езеро.

От Института по океанология посочиха, че в района е установен същия планктонен вид, който предизвика цъфтежа в канала между морето и Варненското езеро.

От Басейновата дирекция и екоинспекцията извършиха съвместна проверка.

Моментните тестове са показали, че водата е чиста. Взети са проби за лабораторни изследвания, а резултатите ще излязат до седмица.

Едва тогава ще е ясно дали замърсяването на Варненското езело е замърсило е един от най-чистите плажове.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук