Снимка: Кадър бТВ

Доц. Мангъров и негови колеги канят членовете на Националния оперативен щаб на обществен дебат по темата за COVID-19.

Тава става ясно от отворено писмо до медиите, което е подписано от д-р Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов, д-р Антония Първанова. Писмото е адресирано до д-р Ангел Кунчев, д-р Тодор Кантарджиев и д-р Георги Попов.

В него се изтъква нуждата от публичен диспут, тъй като се наблюдава разминаване в аргументите, изказвани от медицински лица, що се отнася до COVID-19.

Според авторите на писмото, гражданите имат право да чуят истината и подобно обсъждане на научни данни и анализи би довело до полезни предложения за обществото.

Ето и писмото в пълен текст:

Отворено писмо-покана от
д-р Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов, д-р Антония Първанова

Уважаеми колеги,
В страната ни се наблюдава разминаване в аргументите, изказвани от медицински лица, що се отнася до инфекциозно заболяване, наречено Ковид-19 и обявено за пандемия, което не е и никога не било обявявано за Особено опасна инфекция. От една страна НОЩ, на който Вие сте членове, има пълен достъп до целия медиен ресурс на държавата, за да информира гражданите. От друга, все повече стават критиците на решенията на МС, взети по препоръка на НОЩ. Мненията, различни от Вашите си проправят път през алтернативни канали за информация, каквито са социалните мрежи и някои медии без национална представителност.

С достатъчно факти, ние аргументирано оспорихме не само мерките, които се приложиха, но споменахме и тези, които следваше да бъдат прилагани. Очевидно е разминаването на лекарите специалисти, когато се говори за: брой на болните; починалите в асоциация с вирус; брой на заразените със САРС-Ковид 19; изградилите имунитет (независимо от неговата трайност).

Гражданите имат право да чуят истината и в тази връзка бихме искали да Ви поканим на публичен диспут в БТА, на който да обсъдим: различията в оценките за степента на опасност от този вирус; какви мерки е редно да се вземат и адекватността и резултатността на досега взетите, не само в медицински аспект; как това ще бъде от полза за гражданите и обществото като цяло.

Дебатът е един от инструментите в демократичната държава и дава възможност на тези, които трябва да поемат отговорност да стигнат до решения, почиващи на научни данни и анализи. Изводите от един такъв дебат могат да доведат до предложения, които са полезни за обществото. Нека го използваме.

Предлагаме това да се случи на 17.06.2020 г. в залата за пресконференции на БТА от 14 часа. Очакваме Вашия отговор, за съгласие или отказ от дебата в срок до 5 дни.
Предлагаме да дебатираме като лекари , а не като служители в дадена институция!

С уважение:
д-р Атанас Мангъров,
д-р Георги Тодоров,
д-р Стоян Алексов,
д- р Владимир Николов
д-р Антония Първанова

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук