Арх. Захариев: Проектът за Алепу е за курортно селище от самото начало

0
39
Снимка: БГНЕС

Моята мотивация за проекта на плажа Алепу беше, че природа няма тук, тя беше унищожена от свлачището”, заяви арх. Ангел Захариев пред bTV, собственик на архитектурното бюро, проектирало съоръжението.

Архитектът показа снимка от 2016 г., когато за пръв път е посетил мястото и която, по неговите думи, ясно показва свлачището, което застрашава брега в тази местност.

“Да се твърди, че там не е имало свлачище, е абсурдно”, категоричен е Захариев, а що се отнася до въпроса дали е свличането на земни маси е изкуствено предизвикано, според него никой няма такъв интерес, особено собствениците на имота.

Конструкцията на плажа е противосвлачищно съоръжение, като такова е било прието от комисията, а неговият вид е бил определен от инвеститора, заяви архитектът и разкри, че са разглеждани и още няколко варианта, сред които и изграждане на голяма стоманобетонна стена.

От самото начало проектът на Алепу е бил за курортно селище и никой не го е крил, заяви Захариев. Този процес е започнал много отдавна с промяната на статута на земята и включването и в подробния устройствен план.

Ангел Захариев е категоричен, че неговият бизнес няма нищо общо със съпругата му – Екатерина Захариева, която е външен министър в правителството на Бойко Борисов.

“Аз не ѝ се меся във външната политика, тя не ми се меси в работата”, заяви Захариев. Той отбеляза, че двамата са заедно много преди съпругата му да стане външен министър и не получава бизнес поръчки за проекти по политическа линия с протекции от властта.

В страната има 5-6 архитектурни бюра, които могат да правят такива сложни проекти, и едно от тях е моето, каза Захариев.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук