Съдът остави в ареста Красимир Живков и Атанас Бобоков

0
12
Снимка: БГНЕС

Апелативния спецсъд остави в ареста бившият зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и единият от братята Бобокови – Атанас, предаде репортер на БГНЕС.

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” освен за Живков и Бобоков е и за Габриел Савов, както и за Николай Миховски. Апелативните магистрати отмениха определението на спецсъда в частта, с която той взе най-тежката мярка за Айгюн Еминов и вместо това взе спрямо него мярка “домашен арест”.

По-рано Красимир Живков съобщи пред журналисти в съда, че не познава „хората от така наречената „организирана престъпна група“.

Живков уточни, че обвиняемият Васил Богданов, чиито разпит пред прокурор бе оповестен от прокуратурата в понеделник, е виждал един път „на международна срещи в министерството. Другите лица. Миховски – не го познавам, лицето Айгюн Еминов- за първи път го виждам тук в ареста, не го познавам, нямам нищо общо. Бизнесменът Пламен Бобоков – да с него бях преди 4-5 години в правителствена делегация, ръководена от г-жа Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие. Там бяхме на заседание на междуведомствена икономическа комисия между България и Узбекистан. Там съм го виждал, не съм разговарял, нямам му телефонния номер. Единствено съм комуникирал с директора на РИОСВ-Плевен”, заяви той.

Живков допълни, че носи заповедта си за назначаване в министерството, която е с дата 12 ноември 2014 г. „Тук обвинението е за организирана група от началото на 2014 г. Аз недоумявам, не разбирам, или е грешка или е поръчка. Обвиняват ме в група с хора, които не ги познавам, шест човека, допълни Живков“.

В очакване на мярката си за неотклонение, Атанас Бобоков пък заяви „Какъв боклук, аз съм индустриалец, аз имам заводи, аз имам 1500 човека, които храня. Средната заплата в нашите фирми е 1700 лв. чисто на зает във всичките ни фирми“, посочи той.

На въпрос как си обяснява задържането си, Бобоков каза: “Аз го отдавам на тази борба с олигарсите, което е много странно”.

На репликата дали не е олигарх, Бобоков каза: “Аз съм индустриалец”.

Преди това пред съда той каза, че като чете и гледа телевизия, разбира, че е олигарх. “Ние сме индустриалци, голяма разлика, от небето до земята е разликата”, заяви той.

Първоначално мерките трябваше да се гледат чрез видеоконферентна връзка. В началото на днешното заседание обаче Атанас Бобоков и бившият вече зам.-министър пожелаха да присъстват в съдебната зала. Съдът уважи желанието им да присъстват в залата, поради което разпореди да бъдат доведени от ареста в залата на спецсъда.

Пред журналисти прокурор Генка Брезашка каза, че групата е действала от началото 2014г. Бившият зам. -министър Красимир Живков по думите й е от самото начало в групата. Тя заяви, че е разпитван действащ зам.-министър и това е Николай Кънчев.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук