ООН предупреждава за проблеми с изхранването в Северна Корея

0
12

Несигурността от снабдяване с храна в Северна Корея ще се задълбочи след затварянето на границата с Китай и въвеждането на ограничителни мерки срещу COVID-19, смятат от ООН.

Страната, в която няма нито един потвърден случай на заразяване с новия вид коронавирус, въведе редица мерки в опит за предотвратяване появата на огнище, включително строги карантинни мерки, ограничения за пътуване между градовете и пълно затваряне на границите.

Томаш Охея Кинтана – специален докладчик на ООН за правата на човека в страната, призова Пхенян и международната общност за спешни действия за облекчаване на актуалното състояние.

Кинтана споделя, че обикновените граждани, включително земеделските производители, не получават хранителни дажби.

Липсата на храна имаше пагубно въздействие върху КНДР през 90-те години, а перспективите за по-нататъшно задълбочаване на недостига на храна и широко разпространената хранителна несигурност са тревожни. Правителството трябва да предприеме бързи действия по този въпрос, като определи за приоритетно разпределянето на финансови ресурси и позволи хуманитарната помощ да се предоставя на място без ограничения, заяви експертът, цитиран от „Гардиън“.

Търговията на Северна Корея с Китай през март и април тази година спадна с над 90 %, като остави много хора от граничните райони без доходи.

Има данни, че войниците също страдат от недостиг на храна. Загриженост предизвиква и ситуацията в затворите, особено в тайните затворнически лагери, където хората умират често поради изтощителна работа, липса на храна, пренаселеност и заразни болести.

Кинтана призова Пхенян да обмисли освобождаването на уязвимите затворници.

Той предупреди също международната общност за последиците, които въведените санкции серщу Северна Корея имат върху населението. Според него, всички санкции, които се отразяват върху поминъка на хората и пречат на способността на правителството да реагира на пандемията от коронавирус, трябва да бъдат преразгледани.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук