Владислав Панев: Както виждаме, прокуратурата не закача тези, които плащат данък „спокойствие“

0
17
Снимка: debati.bg

Скандалният случай със строителството на „брегоукрепително съоръжение“ в Алепу има екологично и икономическо измерение, заяви в интервю за „Дебати.бг“ съпредседателят на ПП „Зелените“ и един от лидерите на обединението „Демократична България“ Владислав Панев. Той е обезпокоен, че „стимулирането“ на администрацията подрива конкуренцията на българския пазар и пречи на нормалното развитие на икономиката.

„Въпреки цялата икономическа криза строежите по морето продължават, което идва да рече, че инвеститорите са си направили добре сметката, въпреки всички странични разходи, които най-вероятно са правени към длъжностните лица. За мен има проблем по още една линия,  не само екологична. Този скандален строеж показва, че едни инвеститори са по-облагодетелствани от другите. В една нормална държава една нормална икономика се развива успешно ако се спазва законът, всички имат еднакви права и задължения и няма значение дали си стимулирал администрацията да работи в твоя полза. Когато едни са по-равни от другите, страда конкуренцията на пазара, страдат всички инвеститори, които са съблюдавали правилата. Така че скандалът за мен има две измерения – едното екологично, другото икономическо“ – смята икономистът.

Кой допусна сканалния строеж?

Панев не допуска възможността скандалният стоеж в Алепу да се осъществява без знанието на отговорни органи, като смята,че „всички заедно“ правят случващото е възможно и допуска, че това важи дори за  прокуратурата:

„В този случай предполагам всички заедно – каза той, запитан кои органи са допуснали строежа на плажа – тези, от които е зависело това нещо да се случи. Всички са в кюпа, според мен. Въпросът е, че прокуратурата най-вероятно и тя е в кюпа. А и както виждаме, тя не закача тези, които са си платили данък „спокойствие“.“

Икономистът коментира и казусът с цените на газа, като каза, че според него българската енергетика се движи по някакви свои правила, които нямат общо с пазара.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук