Емил Димитров: Има много прокурорски проверки, свързани с отпадъците

0
2
Снимка: БГНЕС

Екоминистерството и Агенция „Митници“ ще подпишат споразумение за засилен общ контрол върху вноса на боклук в страната ни, обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Разбира се, няма да е на 100%, не можем да проверим всеки камион. Променихме една наредба, за да ни уведомяват 3 дни по-рано. Направихме 2 екипа в София, които ще могат да ходят и на границата. Няма да правим собствени митници, не това е целта, но когато се съмняваме в някой камион, да го връщаме още преди да е влязъл в страната“, заяви Димитров и обяви, че по тази процедура вече са върнати 2 камиона и 200 контейнера с италиански боклук.

Екоминистърът още веднъж подчерта, че няма данни задържаният негов заместник Красимир Живков да е оказвал натиск върху служители, за да подписват нотификации за внос на отпадъци, под заплаха от уволнение. „Не знам да има отстранен за нотификации. В страната той не може да назначава и уволнява, там назначават местните директори, но не съм наясно какво се е случвало в миналото“, поясни министър Димитров.

Той припомни, че няма да иска оставката на Живков, защото това е правомощие единствено на премиера Бойко Борисов.

На въпрос дали е обсъждал ситуацията с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който е вицепремиер в кабинета и министър на отбраната, тъй като последните двама министри във ведомството са от квотата на патриотите, Димитров отговори: „Не, не сме коментирали. С него какво да коментирам? Да му разкажа, той си го знае, да не е малък. Вижда го, по телевизията го показват на всеки три месеца“.

Емил Димитров обяви още, че има много прокурорски проверки и досъдебни производства, свързани с отпадъците, а в България има огромен брой площадки, които ведомството не може да координира. Той бе категоричен, че никога не се радвал на това да поеме поста, защото го е направил с единствена цел да помогне да коалицията да изкара мандата си.

Министърът коментира и темата с водите. „Хич да не си мръдна пръста, вода ще има до края на мандата ми“, пошегува се Димитров и увери, че ведомството има амбициозна програма, която трайно да реши въпроса с безводието в някои области. /БГНЕС

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук