Борел: Санкциите не са начин за решаване на въпроса с Китай

0
2
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Европейският съюз не разглежда въвеждането на санкции срещу Китай след решението да приеме законопроект за националната сигурност на Хонконг, заяви върховният комисар по външна политика Жозеп Борел.

Той направи това изявление след днешната неформална среща на министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС, в която основна тема бяха отношенията с Китай.

„Само една държава спомена за санкции. Не смятам, че санкциите са начин за решаване на нашите проблеми с Китай”, заяви Борел.

По-рано министърът на външните работи на Германия Хайко Маас подчерта, че с Китай трябва „да се седне на една маса, за да се обсъдят дори неприятни теми”.

Позицията на Германия е, че Китай не трябва да се заплашва със санкции, а да се води диалог.

БГНЕС припомня, че китайският парламент прие плановете за налагане на закон за националната сигурност на Хонконг, за който критиците твърдят, че ще унищожи автономията на града.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео информира Конгреса, че Хонконг вече не се ползва с автономия от Китай, а промяната в оценката на Държавния департамент ще доведе до промяна в политиката спрямо Хонконг, без да уточни какво може да предприеме американската администрация.

От ръководството на автономния район реагираха и заявиха, че всякакви санкции на САЩ срещу Хонконг биха били нож с две остриета и ще навредят на интересите на двете страни.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук