Православната църква чества паметта на св. Терапонтий Софийски

0
3

На 27 май Православната църква чества паметта на св. Терапонтий Софийски, който пострадал мъченически за Христа през 1555 г.

По този повод от 17.00 часа, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в старинния софийски храм „Св. Петка – Стара“, пряко свързан със светеца, ще бъде отслужена Архиерейска вечерня.

Свети Терапонт бил монах и в епископски сан служел на остров Кипър.
По време на гонението, предприето от езичниците срещу християните, той мъжествено изповядал името на Господ Иисус Христос и приел мъченически венец. Честните му мощи първоначално почивали в Кипър, където били извор на чудеса за всички; но впоследствие били пренесени в Константинопол, когато агаряните, по Божие допускане за нашите грехове, опустошавали всички източни страни, пленявайки жителите им, се приближили и към остров Кипър и възнамерявали да направят с него същото, каквото и с другите източни страни. По това време свети Терапонт се явил на клисаря на неговата църква и му казал:

– Върви по-скоро, вземи мощите ми и ги занеси в Константинопол, тъй като враговете на Христовия кръст искат да дойдат на този остров и да го опустошат; кажи за това и на другите християни, за да могат да избягат оттук преди нашествието на агаряните.
Клисарят веднага предал на всички християни за явяването на светеца; в скоро време християните се подготвили за пътешествие с кораб; приготвили нова рака и в нея положили честните мощи на свети Терапонт, взели ги със себе си на кораба и тръгнали на път.
Когато пътешествениците преминали през по-голямата част от морето и вече наближавали Константинопол, внезапно се надигнала силна морска буря; всички били обзети от голям страх и смущение; но в това време от раката с мощите започнало да излиза (като някаква тънка пара) силно благоухание; благоуханието не само изпълнило целия кораб, но се разляло и по морето на половин миля около кораба; и бурята начаса утихнала, сякаш усмирена от това дивно и неизказано благоухание. Клисарят, с любов пазещ честните мощи на светия свещеномъченик, чул глас, който идвал от раката и го викал. Накрая всички чули този глас, с ужас и благоговение се приближили към раката, за да видят мощите на светия свещеномъченик, и видели благовонното миро, излизащо от мощите и изпълващо цялата рака. Християните, които били на кораба, почерпили от това миро в стъклени съдове и се помазвали с него с вяра за изцеление на душите и телата си.

Като пристигнали в Константинопол, християните положили честните мощи на свещеномъченик Терапонт в храма, построен в чест и слава на Пресвета Богородица. Това станало при царуването на Никифор. След известно време, поради многото чудеса, които ставали тук от тези честни мощи, от християните бил построен друг храм на името на свети свещеномъченик Терапонт; в този храм били пренесени честните мощи на Божия угодник.

За него Матей Граматик в ХVІ век пише: „Свещеномъченик Терапонт, който бидейки жител на това място и презвитер на светата Божия църква в Сердика (София), живял с много добродетели и на края, по време на гоненията против християните, бил задържан под стража от беззаконниците заради Христовата вероизповед. Подир много мъчения, и обложен с тежки железни вериги, той бил изведен вън от града на един ден път и на това място му отсекли главата и така получил мъченическа смърт за Христа. А говорят, че на мястото, където се проляла кръвта му, след време пораснал голям дъб, който и досега се вижда, и стават там различни изцеления, когато с вяра се пристъпва.“ От този дъб един дънер с мъченическа кръв на светеца е запазен като свещена реликва в старинната софийска църква „Света Петка Стара“, където всяка година на 27 май се чества паметта на свещеномъченика.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук