Нетаняху пристигна в сградата на съда в Йерусалим

0
2

Колона от автомобили пристигна пред сградата на окръжния съд в Йерусалим. В една от тях е и министър-председателят Бенямин Нетаняху, обвинен в корупция и измама на общественото доверие, съобщава РИА Новости

Премиерът е съпроводен от викове на своите поддръжници.

Първото заседание на съда има технически характер. На него, както и по време на следващите заседания, ще се обсъжда редът на слушанията, а адвокатите на обвиняемия ще имат възможността за определен срок от време да се запознаят със съдържанието на делата.

Очаква се съдът да изслуша около 300 свидетели на обвинението и делото да отнеме най-малко няколко месеца, като не се изключва възможността да продължи с години.

Най-сериозните обвинения срещу Нетаняху са за вземане на подкуп и са повдигнати по така нареченото „дело 4 000”за лобиране в полза на най-голямата телекомуникационна група в страната „Безек” в замяна на положително отразяване на политиката на Нетаняху в контролираната от компанията интернет-платформа „Walla”.

Срещу премиера на Израел има още повдигнати обвинения в мошеничество и измама на общественото доверие, свързани с получаването на скъпи подаръци от Нетаняху в замяна на лобиране, и за опит за договаряне с голяма медийна група за благосклонно отразяване работата на правителството срещу приемането на закон, който да ограничи възможностите на конкуренцията.

Самият Нетаняху заяви, че целта на всички тези обвинения е да бъде свален от поста ръководител на правителството.

Заедно с него на подсъдимата скамейка ще седнат и други участници, обвинени в предоставянето на положително отразяване от медиите на работата на Нетаняху срещу определени политически услуги.

Въпреки заявеното желание от страна на много израелски медии, съдът отхвърли възможността делото да бъде излъчвано пряко по телевизионните канали. 

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук