Ще си продадат майбасите, но ще си купят по-скъпи

0
1456
Автор: Иво Атанасов

Добре, че с Юрий Борисов все още сме на този свят, та да можем да почерпим – след четвъртвековно ходене по неволите вчера парламентът намали на първо гласуване данъка върху добавената стойност за книгите.

Преди 26 години двамата за пръв път настояхме да се въведе по-ниска ставка за науката, книгите и пресата. Така станахме вносители на първия въобще законопроект за намаляване на ДДС. А на 6 април 1994 г., също за пръв път в историята на Народното събрание, данъчна поправка – предложената от нас – бе подложена на тайно гласуване. Не за да мине по-лесно, а за да се отхвърли анонимно. Защото малко преди това са състоя вестникарска стачка – и тя първа. Три дни поред вестниците не излизаха в знак на протест срещу високия данък. Тогава голяма част от законотворците не искаха да си пъхат главата в устата на вълка с явно гласуване срещу проекта. „Парламентът не само не се почувства засегнат от липсата на вестници, но и цинично доволстваше без техния контрол“, писа Кеворк Кеворкян. От 199 бюлетини в урната едва 65 бяха „за“. Въпреки положителните становища на четири парламентарни комисии!

Депутатите от СДС бяха последователни, макар и в лошия смисъл – още през октомври предишната година те провалиха предложението за тройна данъчна ставка и, вместо диференциран, процентът стана еднакъв за всички. БСП влезе в този мандат на Народното събрание със 106 парламентаристи и поправката щеше да бъде приета, ако я бяха подкрепили дружно. Но най-малко половината от тях предпочетоха да бламират собствените си съпартийци, вместо да гласуват за по-ниската ставка.

Този бегъл поглед към историята показва, че още от въвеждането на ДДС през 1994 г. Народното събрание във всичките си състави не гледа радушно на идеите за неговото диференциране. Още по-негативно настроена към различните нива на облагане е данъчната администрация, което е разбираемо, доколкото с единна ставка се работи по-лесно. Няколкото изключения досега са по-скоро реакция на конкретни ситуации, отколкото резултат на дълбоко промислена политика. Такъв, изглежда, е и днешният пробив. Книгите са само пискюлчета към тялото на законопроекта, от тях се очаква да придадат културен вид на мероприятието. Голямата цел е намаляването като антикризисна мярка на ДДС за туристическия бранш от 20 % на 9 %. Някогашният икономически министър и вицепремиер Николай Василев оцени това като „сметка без кръчмар“. На подобна позиция е и Симеон Дянков. Против е и сегашният финансов министър Владислав Горанов, както и шефката на ресорната комисия в парламента Менда Стоянова, които дори демонстративно не присъстваха при дискусиите в Народното събрание.

Разбира се, антикризисните мерки не бива да подминават туристическия бранш. Едва ли обаче тъкмо намаляването на ДДС е правилната стъпка. Особено пък с аргумента на министър-председателя: „Ще ми е интересно, като падне с 11 % данъкът, дали ще паднат с 11 % и цените?“. Разликата от 20 % до 9 % е 11 процентни пункта, а не 11 процента, но както и да е. Важното е да видим как нездравото любопитство става водещо при управлението на държавата.

Вместо да се гадае, може да се направи справка тръгнаха ли надолу цените на стоките и услугите след въвеждането на плоския данък през 2008 г. Ясно е, че това не се случи. Няма да стане и с по-ниския ДДС или поне не с толкова, с колкото шефът на изпълнителната власт си представя. Дори депутатът от ГЕРБ Тома Биков е убеден, че в хотелите и в заведенията няма да стане по-евтино. Че като се намали данъчната ставка, а цените останат приблизително същите, печалбите на компаниите ще се увеличат.

Още повече издиша аргументът, че с намаляването на ДДС ще се изсветли туристическият бранш. Ако това ставаше чрез промяна в данъците, сивият сектор щеше да се свие още след въвеждането на плоския данък през 2008 г. Е, не се случи, доказват го и проверките на НАП, според които 80 % от хранителните и увеселителните заведения укриват данъци. Не 5, не 10 на сто, което би било обяснимо, а цели 80 % !

За 2018 г. сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ е сред тези с най-малка декларирана печалба. Самият бранш призна публично на срещата си с премиера, че лъже с ДДС. Намалете го, за да го плащаме, заявиха неговите представители. Дочакахме и признанието отвътре, че 94 % от заетите в ресторантьорството са на минимална работна заплата! Ясно е, че масово, практически във всички случаи, се доплаща под масата. Което означава, че се ощетява както фискът с по-малки постъпления от плоския данък, така и НОИ и НЗОК с превеждането на по-ниски осигурителни суми. Ситуацията е наистина абсурдна. Премиерът Борисов препоръча на министър Горанов да си стегне данъчната администрация и да почне да събира данъците. Същевременно настоява за намаляване на ДДС. Надали е от наивност. Задават се избори, а акулите в този бранш са в състояние да организират големи групи от хора за правилно гласуване.

Изсветляването на сивите сектори не зависи от данъчните ставки, а от механизмите за контрол. Само че те нерядко се прилагат избирателно. Към някои се повдигат обвинения за откраднати стотици милиони, а към други се проявява търпимост. Благодарение на което става възможно у нас да има, по думите на премиера, 241 бентлита, 54 майбаха и 84 ролс-ройса. А Столичната община добави към статистиката и 350 яхти, както и 87 самолета, регистрирани в София.

Който не живее тук, с право ще си каже, че страната ни цъфти и връзва и че личностите с най-голям принос заслужено ползват лукса на най-лъскавите возила. Само че в много случаи не е така, може би даже в повечето. Включително и от гледна точка на властта. Ето думите на Тома Биков за Васил Божков: „За 30 години аз не знам какво произведе той за тази държава, освен търкане на билетчета и казина и една фалирала пътна фирма“. Това е отношението към милионеро-милиардерите, което обаче се произнася на висок глас, едва когато им бъдат повдигнати обвинения. Когато ги приберат в ареста за прегрешения не толкова към закона, колкото към властта. Управляващите са прекалено наясно, че забогатяването смущаващо често става със съдействието на държавата. И затова са безцеремонни към онези, които забравят това.

Повечето от големите играчи в хотелско-ресторантьорския бранш наистина ще продадат майбасите си, какъвто призив чухме наскоро. Но не за да платят дължимото на персонала си, а за да си купят нови, по-скъпи коли. И яхти, и самолети. Няма съмнение, че ще се възползват от шанса, който им дава по-ниската ставка на ДДС. Впрочем, парламентарното мнозинство със сигурност си дава сметка за това. Иначе щеше да послуша експертите си.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук