Започва конкурсът за президентската награда „Джон Атанасов“

0
6
Държавният глава Румен Радев с лауреатите за 2019г. Снимка: Архив-БГНЕС

На 25 май 2020 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 2003 г. – началото на инициативата, Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб.

Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании в света.

Участниците в конкурса за наградата през 2020 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

1. Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България

2. Две Грамоти „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика, и за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии

3. Грамота „Джон Атанасов – за проект с голям обществен принос“

4. Грамота „Джон Атанасов – за дебютен пробив в областта на компютърните технологии“

5. Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и експерти.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на Наградата „Джон Атанасов“ е 14 септември 2020 година.

Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на официалния уебсайт на президентската институция. 

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук