Разцепление в ЕС във връзка с плана на Меркел и Макрон

0
5
Снимка: БГНЕС

Четири европейски държави ще предложат по-строга алтернатива на огромен френско-германски фонд за подпомагане на икономиката относно коронавирусната криза, заяви в сряда нидерландският премиер Марк Рюте.

Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция – наричани „Пестеливата четворка“ – ще настояват за по-големи гаранции, че страните, получаващи помощ, ще предприемат реформи и всяка помощ трябва да бъде под формата на заеми, а не безвъзмездни средства.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлерът Ангела Меркел предложиха в понеделник фонд от 500 милиарда евроза свестяване на опустошената от пандемията икономика на блока.

“Ние също работим по предложение. Меркел и Макрон дадоха съответен принос в дискусиите. Работим по това, но няма точни срокове”, каза Рюте на пресконференция.

Франция и Германия са най-мощните икономики от 27-членния блок и заедно съставляват приблизително половината от икономиката на еврозоната.

Всичко значимо, договорено на равнището на ЕС, изисква тяхната подкрепа, а изненадващото решение на Германия да одобри посткоронавирусен план в зависимост от съвместен дълг беше определено за историческо.

Но пестеливите холандци и други вече се запънаха преди среща на върха следващата седмица, на която трябва да подпишат сделката.

Рюте каза, че „много ясно ще стане в нашите предложения, че ако отправите искания за помощ, трябва да приложите наистина мащабни реформи, за да можете да се погрижите за себе си следващия път“, каза Рюте.

До голяма степен северните, фискално консервативни европейски нации, включително холандците, по-рано се противопоставиха на споделения дълг на еврозоната, наречен „коронаоблигации“, като изход от кризата.

Спорът предизвика вражда между натоварени с дългове държави от ЕС като Италия и Испания, които пострадаха най-тежко от коронавируса, и особено Холандия.

„Въпросът наистина е защо страните от юга не могат да инвестират толкова много в икономиката, колкото ние?“, каза Рюте.

Австрийският канцлер Себастиан Курц по-рано написа в Туитър, че “току-що е имал добра размяна на мнения с премиерите на Дания, Холандия и Швеция” по въпроса.

Той каза, че тяхната „позиция остава непроменена“, тъй като те са „готови да помогнат на повечето засегнати държави със заеми“, но не искат цялостно увеличение на многогодишния бюджет на ЕС

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук