Парламентът с декларация в защита на българите в Украйна

0
2
Снимка: БГНЕС

Народното събрание излезе с предложение за декларация в защита на българската общност в Украйна, предава БГНЕС.

Предстои документът да бъде одобрен с гласуване в пленарната зала.

Причината – започналата административно-териториална реформа в Украйна, която предвижда разделяне на Болградския район, който е естествен административен център на българите там, на 5 независими части. Според управляващите това нанася „много тежък удар върху целостта на нашата българска общност“.

По същия повод вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева вече проведе и телефонен разговор със своя украински колега Дмитро Кулеба.

Текстът на декларацията бе прочетен от парламентарната трибуна от заместник-председателя на парламента Валери Симеонов, който оглавява и групата за приятелство между България и Украйна. „Това е доста неприятен и опасен факт, от гледна точка на запазването на българската общност и защитата на интересите ѝ“, отбеляза той пред депутатите.

С документа народните представители задължават българското правителство да реагира в спешен порядък на подготвяните промени, както и да потърси междуправителствена среща по темата. „Народното събрание на Република България настоява, че решаването на проблемите на българската общност в Украйна е приоритетен въпрос, който следва да бъде решен в духа на отличните отношения между двете държави и при спазване на европейските ценности“, пише в декларацията.

Въпреки че опозицията от БСП подкрепи декларацията, тя отправи и някои критики. Левицата възрази за начина, по който е изготвен текстът – без работна група, която да определи неговото съдържание, както и срещу отсъствието на външния министър Екатерина Захариева от пленарната зала по време на обсъжданията.

„Какво направи българската дипломация, за да не се стигне до този момент?“, попита от парламентарната трибуна депутатът Валери Жаблянов.

Отношение по темата взеха и ДПС. „Тази декларация не решава нито един въпрос. Задължението е на изпълнителната власт, няма нужда ние да им напомняме, че трябва да си го изпълняват“, подчерта лидерът на движението Мустафа Карадайъ, аргументирайки решението на парламентарната група да се въздържи при гласуването.

От ГЕРБ пък използваха момента да отправят критики срещу президента Румен Радев. „От година и половина знае за темата, но нито една позиция, „нито вопъл, нито стон“ не е излязъл от него. За съжаление той очевидно не се ангажира с проблемите на българското малцинство в Украйна, независимо от своята визита и поетите ангажименти през 2018 г.“, смята депутатът Христо Гаджев.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук