Днес се навършват 144 години от Баташкото клане, епопеята при Дряновския манастир и края на Априлското въстание.

На 16 май 1876 г. по нов стил (по стар стил на 5 май), турската потеря потушава въстанието в Батак.

Баташкото клане продължава от 1 до 5 май (по стар стил), а за избиването на 5000 мирни жители, Ахмед ага Барутанлията получава отличия и повишение от султана.

Ахмед ага Барутанлията получава заповед от пазарджишкия каймакамин Али бей „да пресуши баташкия корен”, за да не остават живи свидетели на нечуваните злодейства. Оцелелите са отведени при училището и на дървения мост пред него става последното клане.

На 16 май родопското село осъмва сринато и опожарено. Изпепелени са 700 къщи, загиват около 5 хил. души от близо 7-хилядното население на Батак.

На 16 и 17 май Българската православна църква почита паметта на светите Баташки мъченици.

Тази година заради извънредната епидемична обстановка, съпътстващите възпоменателни събития са отменени. В тесен кръг и при строги мерки за безопасност, ще бъдат поднесени цветя пред всеки от баташките паметници, а в църквата „Света Неделя” ще бъде отслужена празнична вечерня.

Днес ще бъдат отбелязани и 144 години от епопеята при Дряновския манастир.

В църквата на Дряновския манастир “Св. Архангел Михаил” ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите герои, а пред паметника-костница ще бъдат положени венци и цветя. Заради извънредната обстановка традиционната тържествена програма няма да се състои, но желаещите могат да посетят светата обител, където следите от обстрелването на храма личат и днес – 144 години след паметната битка на четниците на поп Харитон и Бачо Киро, устояли в продължение на девет дни срещу многохилядната турска армия.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук