ЕС смята да намали наполовина употребата на пестициди

0
2

Европейската комисия планира да намали наполовина използването на химически пестициди до 2030 г., за да спре спадът в опрашването – план, който вероятно ще предизвика критики от страна на тези, които искат пълно премахване на химикалите, но и от фермерите, които твърдят, че земеделските култури вървят към унищожение.

ЕК иска да задължи ЕС до 2030 г. да намали наполовина използването на химически и “високорискови” пестициди, според проектодокумент, който трябва да бъде публикуван на 20 май от британските медии. Тя обаче не обяснява какво означава висок риск и как ще бъде приложено намаляването.

Комисията отказа да коментира непубликувани работни документи, които подлежат на промяна до момента на приемането.

Пчеларите в Западна Европа отчитат намаляване на броя на пчелите и загуби в пчелните семейства през последните 15 години, съобщи Европейската агенция за безопасност на храните. Тя предупреждава, че тенденцията заплашва 76% от производството на храни в Европа, което зависи от опрашването.

Още през 2018 г. европейските регулатори забраниха използването на неонатиноидни инсектициди на открито, което означава, че те могат да се използват само в оранжерии.

Европейските законодатели вече призоваха за обвързващи цели за намаляване на употребата на пестициди в съюза. Организацията за органична храна и отглеждане на храни настоява също за по-амбициозни цели от тези в проектозакона, т.е. намаляване на 80% от синтетичните пестициди до 2030 г. и пълно премахване до 2035 г.

Проектът също така предвижда засаждането на 3 милиарда дървета в ЕС до 2030 г., за да подпомогне абсорбирането на въглеродния диоксид от атмосферата и да направи градовете по-зелени.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук