Виолета Александрова: Схемите „Къщи за гости“ продължават с пълна сила

0
26
Виолета Александрова - бивш зам.-директор на ДФЗ

“Прокуратурата и МВР проверяват само по документи, а не по обороти, нощувки, данъци и осигуровки. “, заяви Виолета Александрова пред “Банкеръ”.

Г-жо Александрова, като бивш шеф в ДФЗ, вие периодично изнасяте скандални факти от зоната на здрача. Може ли да се каже, че след шумната кампания „Къщи за гости“ през миналата година, теренът вече е разчистен и справедливостта е възстановена?

Естествено, че не. Във фонда всички си мълчат, всеки гледа да оцелее. А и консултантите, и бенефициентите са недоволни от схемите, които се прилагат. Къщите за гости са само един от показателните примери. На фона на всички други безобразия, които се случват в земеделието, те са просто бял кахър. Първо, защото сумите, за които се кандидатства, са много малки – общо става дума за малко над 200 млн. лева. А всяка година в България се раздават между 1.1 и 1.3 млрд. лв. по директни плащания. Някой казва ли тези пари къде отиват, какво се подобрява с тях и в каква посока вървим с наливането на толкова много средства в българското земеделие? Дотук са изхарчени между 17 и 20 млрд. евросредства, но някой да е видял резултатите? Оревахме орталъка за поръчката на американските изтребители. Но всички мълчат за доклада на БАН, според който земеделските средства достигат общо до 100 фирми и всъщност – до десетина човека. Това е омерта!

Публичната тайна говори за една малка групичка зърнари, които са сред най-богатите хора в страната, но имената им никога не са в заглавията на вестниците.

Те са собственици на гигантски количества земи и може да се каже, че са и заплаха за националната сигурност. Както търговията със земя е свободна, ако някой от тях реши да се освободи от бизнеса си, той ще продаде огромна част от най-плодородните български земи незнайно на кого и от къде. Законодателят нехае по темата.

Не е ли проблем на националната сигурност, макар и по косвен начин, че българското земеделие беше деструктурирано в полза на същите зърнари, от което пострадаха традиционни отрасли като овощарство, градинарство, животновъдство?

Това е латифундизъм, произвеждаме само зърно и нищо друго. При това без всякаква добавена стойност, без брашно, макарони и фураж дори. Всичко се търгува навън като суровина.

Говори се, че този бизнес е ситуиран в околностите на Женевското езеро.

По профилите на въпросните хора в Инстаграм може да се установи и къде работят, и къде се веселят. В Куршeвел, например, където една нощувка е 2000 евро, не се е забавлявал само Васил Божков. Говорим за колективни веселби, включително с висши държавни чиновници – бивши директори на ДФЗ, бивши министри, председатели на асоциации.

Кои например?

Само двама са били и директори на ДФЗ, и министри. Всеки може да се сети.

Да се върнем към къщите за гости.

Тези дейности обхващат предишния програмен период и продължават в сегашния. За предния период са пуснати три приема на документи за къщи за гости. Единият е пуснат от Калина Илиева, а другите два – от Румен Порожанов. В аферата са замесени основно пет или шест длъжностни лица на високи позиции, които стиковат всичко помежду си. Мога да ги изброя поименно, защото приемите са публикувани на електронната страница на фонда. Започваме с Калина Илиева през 2009 г. – в началото на мандатите на Бойко Бориов. След това ги обработва и разплаща Порожанов. През 2013 г. заварих проектите в ДФЗ (по това време В. Александрова е заместник-изпълнителен директор на фонда – бел. авт.) –  приети и непипнати.

Къде тук е съставът на далаверата?

Покрай тези къщи за гости, в проектите се приемаха разходи за едни джипове, едни яхти, едни хеликоптери… Яхта с три каюти за язовир “Батак”, добре ли е? Това е схема, измислена от управниците на фонда и техните консултанти. Общо, проектите за къщи за гости са 746. А министерството провери едва 288, защото само те били в процес на мониторинг. Защо не се информираха за другите – работят ли изобщо като къщи за гости? Едно отиване на място е достатъчно. Както и да е.

Оказа се, че от проверените 288 къщи, собствениците на 253 са глобени и само 23-има са били без нарушения. Има едно правило при разплащането на еврофондове – имаш право да направиш грешка при разплащане до 3 процента. Тук грешката е… 93 процента. А това означава, всички пари трябва да отидат за сметка на националния бюджет по санкция на Брюксел. Затова при напускането си оставих всички папки на дивана на изпълнителния директор на ДФЗ – те не бяха за подписване.

Схемата беше ясна, а аз не желаех да съм гумен печат. Само че Атнас Добрев, Лозана Василева, Атидже Алиева, които дойдоха след мен, ги подписаха. В момента Добрев и Василева са заместници на земеделския министър, а Алиева е евродепутат.

Други лица, свързани със схемата, са сегашният директор на ДФЗ Васил Грудев, Румен Порожанов – два пъти директор и веднъж министър, Танева – бивш и сегашен министър. Да не забравим и Калоян Костадинов, когото арестуваха, после освободиха и сега пак си работи там. За разлика от други, които ги уволниха, след като бяха арестувани. Но Калоян е син на баща си (става дума за Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата – бел. авт.), а в нашата държава много хора са зависими от него…

След шумната кампания около къщите за гости и бързото й стихване, какво последва до днес, при толкова активен главен прокурор?

Прокуратурата възлага на МВР формални проверки – само по проектни документи, а не по същество. Като, например, какви обороти има къщата, колко нощувки са предоставени, какви данъци са платени, има ли назначени хора, на какви договори, платени ли са им осигуровките… Така могат да бъдат издирени и установени фантомите, защото данъци и осигуровки няма как да бъдат внесени със задна дата.

Имаше ли развалени сделки и връщане на пари?

Не. От министерството се хвалят, че са наложили санкции, но пари все още не са върнати – пишат се актове, текат обжалвания. От питане в Народното събрание се разбра, че 202-ма от 258 бенефициенти жалят глобите.

В съда ли ги жалят?

Не, пред министъра и това е най-порочното. Вицепремиерът Марияна Николова се прочу с писма, неслучайно наречени „мариянки“, с които отменяше глобите. Много малко от случаите стигнаха до съд, защото повечето жалби се решават вътре във ведомството.

Интересно, в Брюксел толкова ли са наивни, та се примиряват с тези злоупотреби?

Не са наивни, усещат се и пращат препоръки, които обаче нашите замазват и ги уверяват, че нещата не са точно така. Другото са сигналите към ОЛАФ. Обаче ОЛАФ в България е катастрофирал – за 13 години има над 1700 сигнала, от които се работи по 50-60 и e повдигнато само едно обвинение – срещу Миньо Стайков – но по други причини. И се случва така, защото от ОЛАФ препращат казусите към  нашата прокуратура, която – след съответните проверки – е образувала всичко на всичко 21 преписки. На фона на 746 къщи – 21 преписки! Не е ли смущаващо?

На всичкото отгоре върви мълва, че сега отново се приемат документи за къщи за гости?

Калоян Костадинов сам си го призна на конференцията на Асоциацията на земеделските производители. Сега обаче са ги замаскирали като „Къщи за занаяти“. Но, за да прикрият така тази „новост“, това означава, че тя фигурира в наредбата.

  • Разговора води Емил Янев

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук