Русия изпрати сигнал, че иска да участва в споразумението Белград-Прищина

0
11
Снимка: ЕПА

Всички са добре дошли да дадат идеи, които биха помогнали за стабилността, мира и просперитета на Сърбия и Косово“, заяви Дик Къстин – говорител на американския пратеник за диалога между Косово и Сърбия Ричард Гренел

Изказването е по повод изразената от руския посланик в Сърбия Александър Бокан-Харченко позиция, че решението за Косово трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН чрез приемане на нова резолюция, която да замени Резолюция 1244, пише агенция „ина“.

Попитан от белградския вестник „Политика“ относно възможността Русия да участва в преговорите за Косово, Бокан-Харченко каза, че „преди всичко е необходима покана от страна на Белград“.

Коментирайки изявленията на руския посланик, говорителят на косовското правителство в оставка Пърпарим Кризиу заяви, че „Русия иска да върне въпроса за Косово в Съвета за сигурност на ООН, защото там може да наложи вето“. Тя припомни, че независимостта на Косово е потвърдена от Международния съд.

„Тъй като единственият съдебен орган на ООН официално заявява, че обявяването на независимостта на Косово не е нарушило международното право, Съветът за сигурност и по-специално Русия не трябва да оспорват становището на единната съдебна инстанция на ООН“, смята правителственият говорител.

Агенцията подчертава, че властите в Сърбия не са коментирали изявлението на руския посланик. От посолството на Русия в Белград не са предоставили отговор на въпроса, какво се крие зад предложението на високопоставения дипломат.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук