В Сингапур: задължително внедряват системата “SafeEntry”

0
3
Снимка: Kentaro Iwamoto/asia.nikkei.com

Oт днес, 12 май, в Сингапур, всички институции, предприятия и услуги, които работят в следния списък по-долу, трябва задължително да внедрят и използват системата “SafeEntry” за регистрация на служителите и посетителите, с цел проследяване на контактно-заразените:
– всички офиси
– фабрики и производствени цехове
– училища и образователни институти
– детски градини
– здравни заведения (болници, клиники, частни кабинети)
– домове за грижи (старчески домове)
– фризьорски салони
– супермаркети
– някои популярни пазари
– молове
– хотели
– и някои други.

Протоколът “SafeEntry” се въвежда дори и в таксѝтата – за проследяване на контакти при пътувания с повикване от улицата или през апликациите. За търговски обекти, в които е малко вероятно клиентите да са в непосредствена близост за продължителен период от време, като например аптеки и някои магазини, не се изисква внедряването на системата, но е препоръчително. Всички останали мерки за безопасно управление остават в сила – напр. безопасно физическо дистанциране (навсякъде по света погрешно наричано “социално дистанциране”); маските са задължителни на публични места (правителството раздаде милиони маски безплатно, по списък и срещу документ за самоличност).

На практика, “SafeEntry” представлява централизирана система от баркодове за достъп (за вход и за изход), които се сканират със смартфон и потвърдителния резултат на екрана се показва на служител на входа, както и на изхода. Така се осъществява набор на данни кой, къде и в какъв точно времеви период е пребивавал на едно и също място с други хора. В случай на установяване на заразѐн, екипи на МЗ веднага се свързват по телефона с всеки контактен, за да бъде той тестван за COVID-19. В случай, че той не отговори на телефонно позвъняване, му се изпраща първоначално специален екип от доброволци в униформа, а ако не бъде намерен на регистрирания си адрес, се активира полицейски патрул и се стартира издирване в реално време чрез полицейските камери. Интензитетът на издирвателните действия е със степен, подобна на тази при криминален случай с висока обществена опасност.

Рестриктивните мерки (“Stay at home”) в Сингапур са в сила до 1 юни 2020 г., след което ще последва тяхното постепенно отпускане. Протоколът “SafeEntry” обаче ще остане задължителен в следващите месеци.

В някои институции, учреждения, молове, супермаркети и пр., вече се ползват и преносими термовизионни камери, на статив, с оператор. Те не са термографски (т.е. не измерват температурата с калибрирана точност), а са термовизионни (просто визуализират термални полѐта, но не засичат “висока” телесна температура).

Като реална мярка навсякъде се снема и отчет на телесната температура на всеки посетител с помощта на ръчен дистанционен (инфрачервен) пистолетен термометър, който се насочва към челото и е калибриран с точност от десета от градуса. На някои места допълнително се сканира и баркода на личната ID-карта.

Към днешния ден, новорегистрираните в сегмента “сингапурски граждани и постоянно пребиваващи” в Сингапур са 3 (трима). В сегмента “чуждестранни работници от Бангладеш и Индия” новите случаи са 481.
В интензивно отделение са 24; в болнични условия са 1 069; в центрове за изолация са 19 448 души – почти всички са работници от Бангладеш и Индия, безсимптомни, без оплаквания; общият брой летални случаи от началото на пандемията е 21; общият брой на регистрирани COVID-19 позитивни от началото на пандемията е 23 787.

Общият брой Swab-тестове (към 4 май 2020 г.) е 175 604 (~30 800 души / 1 милион).

Автор: Zhivko Girginov

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук