Радев: Кризата може да се обърне и в политическа, да търсим обединение-ВИДЕО

0
562
Снимка: БГНЕС

В тези трудни дни за нас трябва да търсим не чертаенето на нови разделителни линии, трябва да търсим нашия общ интерес. Няма изгода в момента.

Това каза президентът Румен Радев пред медиите дни, след като положи цветя пред паметника на Незнайния воин по повод 75 години от края на Втората световна война, предаде БГНЕС.

Радев припомни съвместното изявление на президентите на САЩ и на Русия и призова за обединение.

В криза, в каквато сме в момента, а тя е многопластова, не говорим само за здравна криза – основните са здравни, социални, икономически, има вероятност тези фактори да тръгнат и към политически фактори. Най-важното е да търсим това, което ни обединява, така че да може да излезем по-силни, по-отговорни, по-сплотени за нашите граждани, посочи Румен Радев.

Президентът поздрави здравни работници, доброволци, полицаи, транспортни работници, както и всички българи, които по думите му, не се подадоха на паниката и пропагандата, не се подадоха на страха, а проявиха отговорност.

Има все по-растящи пороци в начините, при които се правят законите в България, каза още Румен Радев, попитан за одобрените на първо четене в петък промени в Закона за здравето. Президентът посъветва законотворците, когато се пишат такива важни закони да се отчита, че има Конституция.

Запитан дали одобрява предложението на опозицията да има анкетна комисия, която да следи за разходите, свързани с коронавируса, Радев каза, че самият той е отправил такъв призив още преди седмица. Много е важно да има доверие, каза Радев, а такова се гради с прозрачност и отчетност. Прозрачността е къде отива всеки лев – по какви критерии, кой ги харчи, заяви още Румен Радев.

Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова държавният глава, който е и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, положи венци пред Паметника на незнайния воин в столицата, с което двамата отбелязаха 9 май – Денят на Европа и навършването на 75 години от края на Втората световна война.

Заради епидемиологичната обстановка обаче церемонията се състоя с малък брой присъстващи, без представителен военен строй и без гвардейски оркестър, които са неизменна част от военния церемониал.

“Тук сме, за да отдадем почит на нашите малко останали, но достойни ветерани. Да не забравяме стотиците хиляди българи, взели участие в най-кръвопролитната война. Има над 12 хил. загинали българи, за да има днес обединен, мирна и просперираща Европа. Поклон пред тяхната памет!”, заяви Радев.

Според държавния глава не трябва да има разделение в обществото за отбелязване на датата 9 май, защото без Деня на победата не би могло да има Ден на Европа. Радев припомни още, че този ден слага краят на нацизма и Холокоста сле Втората световна война.

“9 май за мен не е историческо понятие. Фашизмът не си е отминал в мисленето”, смята вицепрезидентът Йотова. Според нея тревожен е фактът, че в Европа все още се появяват партии на шовинисти, популисти и крайни националисти.

“Тази тема ще става все по-актуална през последните години”, прогнозира Йотова.

Церемонията продължава с тържествено издигане на знамето на ЕС пред сградата на президентството на Дондуков 2.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук