Кунчев: Връщаме някои от мерките при 3 дни с над 100 заразени души

0
30
Снимка: БГНЕС

Ако достигнем 100 човека в рамките на три дни, отново ще се затегнат мерките. Това потвърди главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в ефира на БНТ.

Той каза, че седмицата 20-26 април е била с най-високи стойности само че е много рано да се правят генерални изводи и в много голяма степен е в наши ръце какво ще допуснем да стане. Много внимателно се следи ходът и реагират съгласно епидемичната ситуация.

“Един ден крие рискове от много случайни неща – ако попаднем на огнище с много заразени или пък изведнъж се увеличи броят на изследванията, то веднага ще скочи броят. В епидемиологията ние предпочитаме да работим със седмична основа, но за нашите оперативни цели – 3 дни над 100 души е сигнал, че тенденцията е променена и сигнал да върнем някои от мерките”, поясни Кунчев.

Той допълни, че зависи дали нарастването е дифузно в цялата страна, или се открива едно определено огнище, което ако бъдат взети навреме мерките, ще бъде блокирано и потушено. Също така много зависи от това кой боледува, къде, дали са рискови групи, дали са на място, което позволява взимането на строги мерки.

Според Кунчев промяната в законодателството не променя начина на действие и сега, защото в края на краищата оценката на епидемичната ситуация се прави в Министерството на здравеопазването и досега мерките са били разпореждани със заповед на министъра. “Така че тук се търси най-точната от конституционна гледна точка решение”. Избягваме от термина извънредно положение – той е предвиден за катастрофи, за военно положение, епидемиите не са нещо изключено. С епидемии от грип се срещаме всяка година, за съжаление, случва се да имаме епидемични ситуации с други заболявания в България – с хепатит А, СПИН, морбили, добави експертът.

Той заяви, че затруднения имат 3 болници, но това не важи за цялата страна. Първа е била болницата във Видин – макар че става въпрос за 10% от персонала. В момента в Сливен и в Ямбол ситуациите не са толкова тежки. Според него най-лесно се решават нещата на местно ниво – с реорганизация вътре в болниците и с помощта на другите лечебни заведения. И даде за пример частните болници в Пловдив, които в момента са се включили много активно в борбата.

Доц Кунчев поясни, че за момента има 4 механизма на ефективно заразяване или на намиране на източници на зараза: “Това са болниците, след това са хора, идващи от ски центрове от Западна Европа, подобна беше ситуацията в Банско – тогава изнесохме вируса главно в Израел и Северна Македония, третото направление са хората, които се връщат от чужбина”.

Според него извършването на дезинфекция е важно, но при една такава инфекция, която е въздушно-капкова, не би искал да се дава прекалено ударение на мерки като например масово измиване на улиците с препарати, защото това няма да повлияе много, тъй като вирусът се предава от човек на човек чрез контакт.

Той беше категоричен, че ако хората спазват всичко, ако се движат по двама, ако носят маски, няма значение къде са, дали са в София или другаде, нищо не се променя като риск. Важно е да разчитаме много повече на личното поведение ежедневно и навсякъде.

Доцент Кунчев каза още, че от десетина години насам 4 типа от коронавирус се изследват всеки есенно-зимен сезон в Центъра за заразни и паразитни болести.

Той препоръча на хората, които искат да отидат на почивка през лятото, всичко, което е свързано с добра физическа форма и с природа, но само ако се спазват мерките.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук