Министерският съвет прие Решение за определяне на обект „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница“ за обект с национално значение.

Предвид острата необходимост от изграждане на първата в страната Национална детска болница, в която да се предоставят комплексни медицински услуги за деца и на едно място да бъдат събрани медицински специалисти от всички специалности, работещи с деца, обектът „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница“ следва да бъде определен за „обект с национално значение“.

Получаването на статут „обект с национално значение“ ще позволи да бъдат съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с различните етапи от реализацията на проекта. По този начин Министерството на здравеопазването ще успее да осъществи проекта в предвидените срокове, с което ще бъдат изпълнени изискванията и препоръките на Европейския съюз, изразени в изготвената през 2005 г. Европейска стратегия „Здраве и развитие на децата и подрастващите“.

Припомняме, че над 17 000 подписа бяха внесени с искане за оставка на здравния министър Кирил Ананиев и спиране на строежа на бъдещата детска болница в София. Според недоволните строежът на бъдещата детска болница е прекалено стар, а нова сграда ще се построи по-бързо и по-евтино.

Спорният проект, срещу който има гражданско недоволство, е на стойност близо 100 млн. лв.

Строежът на недовършената сграда на Научния институт по педиатрия, която се помещава в двора на Александровската болница започва през далечната 1978 г.

Архитект Петкана Бакалова, която е член на Инициативния комитет на Национална гражданска инициатива „За истинска детска болница“, заяви:

„Следва хората, които вземат грешни управленски решения, да понесат политическата си отговорност. Оставка би трябвало да има“.

Тя посочи, че освен оставка на Кирил Ананиев искат прекратяване на този договор и “стартиране на нормална процедура за изграждане на истинска детска болница – модерна, съвременна, такава, каквато трябва да имат българските деца”.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук