Милиард евро отпуска Норвегия за ваксина срещу Ковид-19

0
7

Норвегия ще отпусне един милиард евро в помощ за разпространяването по света на всяка създадена ваксина срещу Ковид-19 и на ваксини срещу други заразни болести. Това обяви днес министър-председателката на кралството Ерна Сулберг, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Обещанието бе дадено в деня на организирана от ЕС донорска конференция за набирането на 7,5 милиарда евро за тестване, лечение и превенция на респираторното заболяване, причинявано от новия коронавирус. Норвегия, която не е член на ЕС, е съпредседател на конференцията с авторитета на дългогодишен дарител в глобални здравни инициативи, отбеляза информационната агенция.

“Това е световен проблем, който се нуждае от съвместно решение на страните, най-малкото за дистрибуцията, така че всеки да има достъп до ваксината”, каза Сулберг в интервю преди проявата.

Норвежкото дарение ще отиде за Световния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) – сдружение на частни и публични организации за осигуряването на имунизации по света – като пряко финансиране за периода 2021-2030 г. Норвегия финансира GAVI от създаването на този алианс през 2000 г.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук