КЕВР: Топлинната енергия намалява средно с 4% за цялата страна

0
6
Снимка: БГНЕС

В съответствие с изменението на цената на природния газ от месец април на международните хъбове за търговия, отчетени до полунощ вчера, КЕВР постанови нова цена на синьото гориво, която е 22.35 лева на мегават/час. Тя ще действа до края на месец май.

Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов.

Спрямо април, намалението е с 11.31%. Ако потърсим резултат от двата месеца, в които прилагаме новата ценообразуваща формула в резултат на договореността между “Булгаргаз” и “Газпром Експорт” кумулативно цената на природния газ за българските потребители, спрямо действащата до 31 март, намалява с приблизително 50%.

На тази база, КЕВР промени цените на топлинната енергия и високоефективната електрическа енергия, произвеждана от топлофикационни дружества, които използват за основен енергоносител природния газ.

Общо за страната допълнителното намаление на цената на топилната енергия за май, спрямо април, е с приблизително 4% (точно 3,95).

Намалението за Топлофикация София е 5,15%, спрямо цената за месец април.

За Враца намалението е с 4,14%, за Пловдив – 1,8%, за Плевен – 2,62%, за Бургас – 2,97%, за Варна – 1,30%, за Велико Търново – 3,4%, за Разград – 2,90%.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук