ЗАЛЕЗЪТ НА ИМПЕРИЯТА НА ЯНКИТЕ (втора част)

0
305
Георги Вацов

Автор: Георги Вацов

Статията “Как ще си отиде стария световния ред?” е написана преди една година. Тя не е русофобска и антикитайска и не е издържана в стилистиката на вашингтонския “Атлантически съвет” и неговите “издънки” по света. Авторът Ричард Хаас, безспорно, е защитник на интересите на Америка и дълбоко се надява, че тя чрез трансформация ще запази водещото си място в един макар и променен, но еднополюсен свят. Това е “реална политика”, към която си придържа консервативното ядро на републиканската партия в т.ч. и “Чаеното парти” на Ренд Пол. Макар и с уговорки, но те подкрепят концепцията на Доналд Тръмп да “Направи Америка отново велика!”. За съжаление, вече повече от три години идеите на 45-я президент на САЩ, както и “реалната политика” на консерваторите срещат ожесточен отпор от неолибералните демократи в САЩ и социалисти в Европа, от ротшилдовите креатури и соросоидите по целия свят. Тези сили водят ожесточена битка за запазване на отвоюваните позиция в световното пространство от “Третия път” на Бил Клънтън и глобалистите. Без да се замисля за бъдещето на човечеството, тази ожесточена и екзалтирана публика “днес иска цялата власт”, така както бе с “цветните революции” в Европа и Северна Африка по сценария на Джим Шифт. Разчленяването на Югославия, бомбандировките над Сърбия, унижаването на елцинова Русия и физическото ликвидиране на непокорни лидери на суверенни държави – това е визитната картичка на техния нов световен ред…Ние ги срещаме и в България. Те са некомпетентни и нагли, екстремално безочливи и посредствени, хора, за които няма род и Родина, няма духовност и национални традиции, няма мисъл и грижа за благоденствието на народа и авторитета на държавата – всичко се свежда до пари, власт и удоволствия.

Челният “боен” отряд на тази огромна армия космополити и неолиберали е съсредоточен в “дълбоката държава” в САЩ и в нейните “бойни групи” по света. За мащаба на явлението разбираме от стряскащата реплика на президента Тръмп по време на брифинга в Белия дом във Вашингтон на 20 март т.г.: “Знаете ли какво ми се иска? Да изпратя (в смисъл да изолирам заради пендемията – б.м.) държавния секретар Майк Помпео в Държавния департамент. Или както го наричат – Департамента на дълбоката държава.”

След тази изпусната фраза всичко си идва на мястото. Българският съдия от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, по безпрецедентен начин бе санкциониран от американската държава, без да му бъдат предявявани конкретни доказателства за вина чрез едноличното решение на Майк Помпео. Нашата версия за случилото се е, че достатъчно високопоставен български чиновник, на преговори в САЩ , търсейки оправдание за прецедента – следствен за шпионаж в полза на РФ български гражданин да получава лично награда от Путин–обявява зя виновен съдията. Логично, Помпео, имайки предвид източника, приема информацията за достоверна и, защитавайки световната демокрация, наказва съдията. В същото време, “гузен негонен бяга” нарежда на министъра на правосъдието на РБ да иска наказание за съдия Миталов от ВСС, въпреки че по този въпрос Съветът има оневиняващо решение!

Това вече е “интернационализъм” в действие на “дълбоката държава”! На 27 октомври 2014 година журналистът Микаел Тален (Mikael Thalen ) от американското радио “Prison Planet” и интернет-ресурса www. рrisonрlanet.com публикува текст със заглавие: “Документ на фондация “Рокфелер” от 2010 година предвижда създаването на Пандемична полиция” и подзаглавие ” Когато пандемията избледнее, този по-авторитарен контрол и надзор над гражданите и техните действия ще остане и дори ще се усилва!”

Изготвянето на доклада, озаглавен “Сценарии за бъдещето на технологиите и международното развитие” е иницииран и спосориран от Фондация “Рокфелер” с президент Джудит Родин и от “Глобалната бизнес мрежа” с президент Питър Шварц. На стр. 18 на този документ се разиграва сценарий, в който президентът на САЩ решава да не защитава границите си и да не ограничава пътуванията със самолет след избухването на пандемия от нов смъртоносен вирус.

В представената хипотеза пише: “През 2012 година пандемията , която светът очакваше от години, най-накрая удари. За разлика от Н1N1 от 2009 година, този нов грип, с първоизточник на заразяване дивите гъски, се оказа изключително мъртоносен. Дори най-подготвените за пандемии държави бяха бързо преодоляни и вирусът се разнесе по целия свят, заразявайки близо 20% от населението и само за седем месеца причини смъртта на 8 милиона души, предимно млади хора…. Китайското правителство не бе единственото, което предприе крайни мерки за да защити своите граждани…По време на пандемията националните лидери по целия свят загърбиха авторитета си на демократи и наложиха “въздухонепроницаеми” правила и ограничения – от задължителното носене на маски за лице до проверка на температурата на тялото на входовете на общинските пространства , ж.п. гарите и супермаркетите…Необходимите и съмнителни практики , използвани за спиране приливите на вируса, остават дълго и след пандемията, което позволява на правителствата да налагат авторитарни контроли под прикритието на грижа за защита на обществото…За да предотвратят разпространението на все по-глобални проблеми – от пандемията и транснационалния тероризъм, до кризи в околната среда и нарастващата бедност, лидерите по света предприеха мерки за засилване на собствената си власт…Отначало представата за по-контролиран свят получи широко приемане и одобрение. Гражданите с готовност се отказаха от суверенитет в личния си живот в замяна на по-голяма безопасност и стабилност. Те бяха по-толерантни и дори нетърпеливи към насочеността и надзора отгоре надолу, а националните лидери имаха повече възможности да налагат ред по начини, които смятаха за подходящи”.

След анализ на реалните световни пандемии от 2009 и 2012 година, през есента на 2014 година авторът Микаел Тален прави извода, “че пандемията беше използвана и за прилагането на дълго търсени технологии, най-вече за биометричните лични документи на гражданите, за контрол на тяхното придвижване…и за по-строго регулиране на ключови отрасли, чиято стабилност се счита жизненоважна за националните интереси…Макар и да е измислен, опитът за прогнозиране и планиране на действия при големи бедствия от мозъчни тръстове и правителства може много добре да даде представа за реалните действия, които се предприемат в момента. Въпреки че са необходими определени медицински протоколи, вероятността от фино и завоалирано завземане на властта е опасна и реално съществуваща”. Журналистът Тален, анализирйки действията на президента Обама през 2012 година заявява: ” във връзка с борбата с епидемията “ебола” и издадената президентска заповед за “Ревизиран списък на карантируемите заразни болести” се появява възможност държавната администрация да задържа всеки американец, който показва признаци на някакво “респираторно заболяване”. Диктатът става още по-обезпокоителен в светлината на заявеното от лекаря от Мисури Джеймс Лауренци в радиошоуто на Алекс Джоунс на 20 октомври 2014 година, че потенциалните пациенти с “ебола” изчезват от болниците без лекуващите лекари и администрацията да са известявани за това. “Тези пациенти изчезват, правят нещо с пациентите, Бог знае къде отиват!”– казва лекарят”.

Малката книжка, издадена от фондация “Рокфелер в обем от 52 страници, както и постът на журналиста Микаел Тален са достъпни в интернет-пространството вече над десет години. Буди недоумение, как е възможно “армията”от вездесъщи американофили в България да са пропуснала през последните десет години да информират герберовия управленски “елит” за интригуващото издание на Фондация “Рокфелер” със заглавие: “Сценарии за бъдещето на технологиите и международното развитие”, та прочитайки стр.18 да предприемат мерки ,така че в складовете на Държавния резерв на РБ с военно -временни запаси и за действия при стихийни бедствия поне да има маски, защитни костюми, антисептични разтвори, спирт, и най-вече респиратори за биохимическа защита! Не само че няма, но и няколкото апарата, които са били в наличност, вероятно, на далавера са продадени на някоя от десетките частни болници срещу съответната комисионка. Или специалистите по водене на хибридни войни четат само абзаците, касаещи създаването на пандемична Полицейска държава? И това, което пише в сценария от 2010 година, днес се случва на практика – Китай и Русия се оказаха най-подготвени за преодоляване на пандемията, докато НАТО с техните високоплатени служби за стратегическо планиране, явно, за времето, когато е трябвало да четат изданията на фондация “Рокфелер” са писали сценариите за разделянето на територията на РФ на седем отделни, воюващи помежду си държави…А Тръмп и Борис Джонсън дълго умуваха над дилемата: да не затварят границите или да се изолират под карантина, докато хората не започнаха да мрат като мухи!

Показваното по телевизиите е планетарна катастрофа – бежанците, пандемията, рухването на цените на петрола, предстоящо финансово цунами. Явно ангажирани от междуличностни “войни”, задоволявайки нагона си за пари, власт и удоволствия, властелините на света не са повярвали преди година на Ричард Хаас, когато той казва: “Разрушаването на Световния ред ще провокира инициативи, който ще доведат до катастрофа”. И тя дойде! Демократите на Пелоси са уверени ,че с пандемията са ударили “джакпот” в борбата си с Тръмп за президентския пост. Но ако починалите от коронавируса и разорените и безработните от икономическа криза са много на брой, то Щатите ще получат нов удар – възрастното поколение “бели подтисници” ще загубят изборите от поколението “пийпъл ъф колор”. Младите американци ще изберат лидери, които окончателно ще превърнат САЩ в страна от третия свят – с неудържим популизъм, с масово раздаване на пари и с хронично невъздържаната печатница “ФРС”.

Днес по страниците на нашите вестници, в сайтове и от телевизионните екрани видни геополитически анализатори се надпреварват по възможно най-бомбастичен начин да пророкуват предстоящ световен Апокалипсис. Хиперболите са стряскащи, метафорите са ужасяващи, като най-използваната е гравюрата на Албрехт Дюрер “Апокалипсис” с четиримата конници – “Победителят”, “Войната”, “Гладът” и “Смъртта”, поместена на корицата на сп. “Економист” в прогнозата му за новата 2019 г., като колажът предричаше апокалипсис в путинова Русия. А то какво излезе? В цитираната по-горе статия, Рей Далио разказва, че “като студент, през лятото припечелвах, чистейки пода на Нюйоркската фондова борса. На 15 август 1971 вечерта, когато президентът Никсън обяви, че САЩ се отказват от златното обезпечение на книжните долари разбрах, че правителство не може да изпълни поетите си обещания към кредиторите, т.е. досегашния долар, с който разполагаха хората преставаше да съществува. Девалвация. Целият свят очакваше апокалиптично сгромолясване на Нюйоркската фондова борса, но това не стана. На сутринта акциите се повишиха с 4%.” Анализирайки случилото се, Далио стига до извода, че има сили, които дирижират събитията и предприемат решения, облагодетелстващи малка група от хора за сметка на болшинството. Америка не само се спасява от дефолт, но с откриващата се възможност да печата неограничено количество долари, станали резервна валута за целия свят, практически слез 1971 г. се превръща в изключителна сила, подчинила на себе си чрез МВФ и СБ всички държави по света, с изключение на СССР и неговите съюзници. Франция напуска военна организация на НАТО, бунтуват се необвързаните страни, но стотиците американски военни бази и флота гарантират вече 50 години функционирането на еднополюсния световен ред.

Понастоящем, като едноличен “господар на света”, САЩ и ФРС носят все още цялата отговорност за финансовата и икономическа стабилност на планетата. И предприемат невиждани в историята на Америка крачки. Непостижимо за разбиране от нормалният човешки разум е как една държава може да напечата трилиони долари (един трилион ам. долара днес се равняват на общите приходи в бюджет 2020 на България за 38 години – т.е. за 38 години българският народ от данъците за произведените от него стоки и услуги и със средствата от безвъзмездните европейски фондове ще набере сумата, която САЩ ще похарчат само за няколко месеца). Нереално и невероятно! Тази гениална манипулация и сила, извираща от “магията” с долара вече десетки години държи човечеството в подчинение и страх!

Дали властелините на света ще успеят и този път? Според Рей Далио – не! Според “кризисният мениджър” Доналд Тръмп, който като бизнесмен неколкократно се е спасявал от фалити – да! Но това не му попречи след решенията на ФРС за многотрилионните вливания да каже: “Ние рискуваме да разрушим страната!” Той настоя да се отмени карантината към 12 април, католическия Великден, заявявайки: “Ние трябва да се върнем на работа! В обширната рецесия или депресия можем да загубим много повече хора, отколкото от вируса!”

От първите два трилиона долара, одобрени от Конгреса и президента във връзка с пандемията в САЩ като бюджетен разход, само 46 млрд. $ ще отидат пряко за борба с коронавируса, по-голямата част от останалите средства ще бъдат раздадени на нефинансови институти: за подкрепа на малкия бизнес, за данъчни ваканции за фирмите, за разширяване финансирането на програмата за безработни, а един трилион $ за семейства, изпаднали в затруднение ( по 1000$ на възрастен и по 500$ на дете). С четири трилиона долара ФРС на САЩ ще кредитира корпорациите при нулев лихвен процент, купувайки дългови книжа от първично предлагане на борсата, изкупуване на ценни книжа на търговските банки, кредитирали отделни граждани и малки и средни предприятия, косвено кредитиране на регионалните местни власти. Други четири трилиона долара се заделят за закупуване на държавни облигации и ипотечни дългови книжа. В средата на март т.г., след като свали лихвения процент практически до нула, ФРС обяви грандиозна програма за “количествено смекчаване” и всеки ден ще изкупува за 75 млрд. $ държавни облигации на МФ на САЩ и ипотечни книжа за 50 млрд. $, без да определя крайния срок на програмата. С разпореждането си до националните централни банки по света и ЕЦБ свободно да се разпореждат със задължителните 10% резерви в долари, ФРС практически лиши американския долар от статута на резервна валута. В същото време, предоставяйки на своя орган – МВФ, един трилион долара за кредитиране на икономики в затруднение, същият се превръща в Гигантски икономически килър (ГИК) със задача да задушава “непослушните” с купища “зелени хартийки” срещу истински реални активи, вкл. продажба на чужденци на национална плодородна земя, държавна или общинска собственост ( вж. случващото се в Украйна).

Ако тази кредитна експанзия се осъществява чрез стандартното увеличаване на американския държавния дълг, тогава лихвените проценти рязко ще се повишават за да предизвикат интерес у купувачите на “трежърис”, което от своя страна ще направи възстановяването на американската икономика невъзможно. Всичко това, което прилича на “изсипване на пари от въртолет” залива пазарите с “кеш” при мизерна стокова маса, защото всички са под карантина и производството е спряло. Ще започне контролирана хиперинфлация поради нулевите лихви. Богатите ще занулят кредитите си, а бедните ще загубят спестяванията. Разслоението в обществото нараства и гневни хора излизат на улицата. Това е един от възможните сценарии след президентските избори в САЩ в края на годината по цялата доларова зона! Следва девалвация и деноминация! Америка се спасява от собствените си дългови пирамиди за сметка на останалия свят, защото новите долари отново ще се печатат от ФРС! В еврозоната положението е същото – богатите държави частично ще се спасят, но малките и бедни държави ще са омотани от дългове и ще бъдат изкупувани на безценица!

Нашият добър познат Ричард Хаас преди няколко дни каза: “…болшинството страни минимум за няколко години ще се затворят в себе си, съсредоточавайки се върху това, което се случва в пределите на техните граници, а не извън тях.”

А ние казваме: “Good bay, Amerika!”

и

“Здравствуй, Россия!”

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук