Видинската болница продължава да страда – медици се притичват на помощ

0
9
Снимка: БГНЕС

Видинската МБАЛ “Св. Петка” продължава да работи при недостиг на медицински специалисти.

По последни данни почти 10% от медицинския персонал на МБАЛ „Св. Петка“ е с положителна проба за COVID-19. Въпреки тези тежки условия, болничното заведение продължава да функционира, разказа д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ-Видин.

За недостига на кадри потвърди Николина Николова от хирургичното отделение. Тя е пенсионер, но продължава да работи. По думите й половината от работещите в нейното отделение също са пенсионери.

За съжаление днес тя е в болницата не като медик, а като пациент, защото от дни я мъчи суха кашлица, а има и диабет. Проба за COVID-19 й е взета още на 22 април, но кашлицата й не се подобрява, за това идва за ново изследване.

Друг сериозен проблем, освен недостига на персонал, е, че част от медиците с отрицателни проби са контактни и продължават да работят. Според правилата на здравните власти всички контактни трябва да бъдат карантинирани за 14 дни. Тоест болницата работи в нарушение на съществуващите правила, споделиха местни медици.

На въпрос защо медици, които са контактни продължават да лекуват, а не са под карантина, д-р Владински заяви: „Те са контактни с колеги с положителни резултати, но те продължават да работят след като е проведен PCR тестът и той е показал отрицателен резултат. Поради това се налага да продължат работа в съответните отделения“

От оперативния щаб пък отново напомниха на всички лекари да разглеждат всеки пациент като потенциално заразен.

Здравният министър Кирил Ананиев вече обяви, че с писмо до РЗИ-тата е помолил да се потърси вариант за пренасочване на здравни работници към видинската болница.

Във Видин се надяват, че медици от цялата страна ще помогнат на своите колеги от местната болница, която е една от най-силно засегнатите от пандемията на коронавирус.

Ситуацията в дунавския град остава сложна, особено след появата на още едно огнище на болестта – Центъра за настаняване на деца и младежи с увреждания.

„Някои отделения, като неврологията, не могат да приемат болни поради липсата на медицински персонал“, каза директорът на РЗИ-Видин и изрази надежди, че очаква днес или утре след изтичането на 14-дневния срок част от медиците, които имат отрицателни тестове да се върнат на своите работни места и това отделение да заработи.

Положителната новина е, че има информация от други болници, че техни лекари са готови да се притекат на помощ. Предстои това да бъде решено от местния щаб. „Очаквам тези колеги, които имат желание, да дойдат и да помогнат на нашите лекари“, заяви директорът на РЗИ-Видин.

В момента част от пациентите на видинската болница се лекуват в момента в Лом.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук