Проф. Даниел Вълчев: Нe остана багер, с който премиерът Борисов да не се е снимал

0
70

Няма багер, с който премиерът Бойко Борисов да не се снимал, заяви в ефира на БТВ проф. Даниел Вълчев, бивш вицепремиер и министър на образованието. Колко неотложно бе отиването на министър-председателят на една магистрала, попита в предаването “Лице в лице” той, коментирайки ограничителните мерки във връзка с епидемията от коронавирус. Не може да се ограничават права “до второ нареждане”, подчертава юристът. Според него трябва да има закон, в който подробно и ясно да се каже кои права се ограничават.

Кризата в момента е достатъчно сериозна, за да я оставим само в ръцете на правителството, отбеляза в предаването „Лице в лице“ проф. Даниел Вълчев – декан на Юридическия факултет на СУ и бивш министър на образованието.

Според него обаче има въпроси, на които обществото не получава отговор. Не стана ясно кой взема решенията, каза проф. Даниел Вълчев.

„Решенията, които засягат правата и ограниченията на хората ги взема правителството. Ако нещата не са добре – ще бъде отговорно, ако са добре – ще бъде победител“, коментира Вълчев.

Според него другият въпрос е знаем ли какво се случва. „Вече един месец се води дебат да бъдат ли правени тестове или не. За да можеш да решиш която и да е криза трябва да знаеш какво стои срещу теб. Това което ние досега разбираме от едни полушамански изказвания, е че срещу нас стои невидим смъртоносен враг“, коментира Даниел Вълчев. Според него се правят заключения, които нямат статистическа стойност.

Като общество трябва да положим усилия, но в името на какво, попита още проф. Даниел Вълчев. „Ако е вярно това, че рано или късно всички че преболедуваме, тогава в момента какво точно правим?“, отбеляза той.

„Имаме 30 000 лекари, 340 болници и 53 000 легла. Ако се наложи да водим военни действия, на 50 ранен ще се предадем ли?“, попита още проф. Даниел Вълчев.

Според него правителството реагира на време, но от тук нататък какви са мерките, посочи той.

„На 20 март е издадена заповед за ограничение на посещенията в парковете при 20 нови случая на ден. Сега ги отменят при 40 до 90 нови заразени на ден. Излиза, че причините за това не са медицински“, каза още Даниел Вълчев.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук