Руският президент Владимир Путин се обърна преди минути към руснаците във връзка със ситуацията с коронавирус в страната. ТАСС публикува пълния текст на изявлението на държавния глава.


За всеки един от нас най-ценното е животът, здравето на близките, безопасността на родителите и децата. Сега чувстваме това особено остро, притесняваме се за семействата си, за приятелите си, стремим се да ги предпазим от брутална заплаха.
В същото време на някои може да им изглежда, че нищо страшно не се случва. Мнозина не виждат заплахата, просто не я усещат.
В крайна сметка, дори в Москва, където са засегнати най-голям брой случаи – 48 хиляди души – това е само 0,4 процента от жителите на столицата. Но преди всичко това са живота и здравето на конкретни хора. И второ, опасността от по-нататъшно и широко разпространение на заболяването не е отминала. Тя все още представлява опасност.
Сред нашите роднини, колеги, хора, които добре познаваме, има все повече и повече от тези, които са били пряко засегнати от болестта и които са имали инфекция, озовавайки се в болница с усложнения. Скъпи приятели, дълбоки и искрени съболезнования на всички, които претърпяха страдание и които преживяват непоправимата загуба на близки.
Разбирам колко е трудно: горчивината от загубите и тежестта на умората, безпокойството, несигурността. Това, разбира се, изтощава, изчерпва психологически хората. Материалните, финансовите, битовите проблеми се натрупват. И всеки от нас просто иска да въздъхне и да каже: всичко най-накрая свърши, всичко е зад нас.
Освен това пролетта, топлите, слънчеви дни идват не само на юг от Русия, но и в Урал, Сибир и Далечния Изток. Много от нашите съграждани там, където е възможно, планираха провеждането на майските празници в летните си къщи и градински парцели. И разбира се, това е, което трябва да се направи.
Но, ви моля, скъпи приятели, призовавам ви да проявите голяма отговорност и предпазливост, да се въздържате – колкото е възможно – от посещение на гости, съседи, събирания в големи компании, от ненужни и незадължителни пътувания.
Всички ние не трябва да се допускаме да се провалим в борбата срещу коронавирус. Предстоящите майски дни са определящи. Именно, за да предотвратим подобно развитие на епидемията, удължаваме периода на неработни дни и ограничителни мерки в регионите до 11 май включително.
Спазвайки изискванията за безопасност и режим на самоизолация, ще отбележим святия си празник – Деня на победата. Въпреки всичко, всички заедно! Цялата страна ще го направим. Този ден, неговата духовна сила, е завинаги в сърцата ни.
На 9 май в небето на Русия, на парада и поздравявайки героите, ще рлелетят авиационна техника, модерни бойни самолети и хеликоптери. А вечерта в градските центрове със сигурност ще има традиционни фойерверки.
Ще помним нашите войници от Великата отечествена война, тези, които вече не са с нас. И, разбира се, поздравления за нашите ветерани. Дори и да не можем да ги прегърнем, ще намерим възможност да им кажем най-топлите думи. Заедно с нашите деца и внуци ще разгледаме стари семейни фотоалбуми, ще им кажем какво сме чували някога за войната, за нейните събития от нашите родители, от баби и дядовци, ще пеем „Ден на победата“, „Катюша“, „Землянка“ – песни, когото обичаме и знаем наизуст.
И всичко, което беше планирано в чест на 75-годишнината от Великата победа, със сигурност ще се състои. Ще проведем основния парад на Червения площад и похода на Безсмъртния полк.
С достойнство ще отбележим годишнината от Победата, когато сме сигурни, че ситуацията е напълно безопасна. И най-вече заради за нашите ветерани.
Скъпи приятели!
Може би за първи път след войната целият свят преминава през такива трудни изпитания. Разбира се, те не могат да се сравняват с военните. И слава Богу! Но трябва ясно да разберем: днес сме в ситуация на битка с врага. И неговата опасност за живота, здравето и благополучието на хората също не може да бъде сведена до минимум.
В крайна сметка всички виждаме какви сериозни последици има разпространението на коронавируса по целия свят и ние правим всичко възможно, за да го спрем.
Основният удар, разбира се, се понася от нашите медицински работници. Всеки ден те рискуват живота си, спасявайки другите, настоятелно ни призовават да внимаваме, да изпълним изискванията за самоизолация. Те са на истинския медицински фронт и се бият се за всички нас. И тяхната дума има специална тежест за реализиране на спешната нужда от ограниченията, които се въвеждат.
Да, всякакви забрани, дори оправдани, но нарушаващи установения ход на живота, разбира се, дразнят, дори гневят. Но е трудно да се съгласим, когато подобно раздразнение води до пренебрежение към другите, излишно самочувствие, големи думи за нарушаване на личната свобода и конституционните права.
И в тази връзка искам да кажа отново за това, което лежи в основата на моите решения.
Безусловната ценност на съвременната цивилизация е, разбира се, свободата. Свободата на всеки гражданин. Но животът на всеки човек е уникален, и това е абсолютната стойност, дадена ни отгоре. И ние сме длъжни да я защитаваме, така че човек да може да се радва, да обича, да отглежда деца, просто да живее.
Припомням и добре познатата формула: свободата на всеки е ограничена от свободата на другите. В борбата срещу инфекцията тя – тази формула – е повече от подходяща. Ако някой предпочита различно поведение, тоест личната му неограничена свобода се издига над интересите и свободите на другите хора, то днес той заплашва живота им. И в този случай свободата се превръща в безотговорност, егоизъм и в известен смисъл насилие над другите и може да доведе до значителни неприятности.
И още нещо – за нравственият, морален избор, пред който сме изправени сега. В света като цяло, а понякога дори и тук, в Русия, се прокрадва мисълта, че на първо място трябва да помислим за икономиката, за материалното благополучие. И това, разбира се, е много важно.
Но какво се предлага в тази връзка ? Всъщност предлага се да се върви напред, да се премине през всичко и през всички, да не се гледа никого и да не се гледа нищо, всъщност, да не се вземат предвид рисковете, свързани с епидемията и колкото се може по-бързо да се премахнат всички ограничения. И ако някой може да се разболее – казват, нека се разболее, да остане инвалид или дори да умре, тогава това е неговата съдба. С една дума се предлага законът за естествения подбор, където всеки е сам за себе си.
От историята и световната литература знаем, че в примитивните общества стари хора, болни деца, отслабени хора просто са били изоставени заради оцеляването на цялото племе. Вероятно тогава просто не е имало друг изход. Но ние живеем в 21 век. И ще кажа категорично: онези, които сега предлагат да пожертват хората, оставят ги на собствения им организъм, всъщност призовават за завръщане към диващината и варварството.
Говори се, че в древна Спарта болни, осакатени деца били изхвърлени от скалата на Тайгет. Вярно е, че днес историците, археолозите смятат, че това е само легенда и мит. Но знаем, че обществото на Спарта наистина е било изградено по строги порядки.
Това обаче не й помогна. В крайна сметка тя загуби своята държавност. Както се казва, историята е поучителна.
Нека си припомним една много кратката, от няколко страници, но пронизваща и докосваща до сълзи история на Джек Лондон „Законът на живота“. Отнася се до факта, че едно племе изоставило старите си хора, които се превърнали в тежест. Децата им давали малко храна и си тръгвали, оставяйки родителите си да бъдат изядени от животни. Те просто ги оставяли ги да умрат. И старият баща, оставен сам до огъня, повярва и се надяваше докрай, че синовете му ще се върнат за него. Можете ли да си представите за момент какво можете да направите с нашите родители, с нашите баби и дядовци, по начина, по който е описано в тази история? Невъзможно ми е да повярвам в това! Това не е генетичният ни код.
Бяхме научени от нашите предци по съвсем различен начин. Със стойностите на взаимопомощ, съпричастност и солидарност Русия е живяла хиляда години. И днес те са основният стълб на нашата държавност. Събрахме ги заедно с православието. Тези ценности са в основата и на други религии на народите на Русия – ислямът, будизмът, юдаизмът. Философията на любовта към човека ни помага да оцелеем от векове. И днес съдбата на другите, съдбата на други хора, зависи от нашата отговорност с вас.
Повтарям отново: за нас сега основното са хората, техният живот. Друг избор за нашите хора е неприемлив. Знам категорично, че така мисли абсолютното мнозинство от вас и се държи подобаващо и според съвестта си.

Нека да запазим, да спасим хората. И всичко останало ще последва. Със сигурност ще коригираме и ще наваксаме, ще преодолеем този коронавирус и със спокойно сърце, заедно ще издигнем икономиката, ще засилим просперитета, със сигурност ще подкрепим тези, които са загубили работата си, благосъстоянието си, ще възстановим ранените ни предприятия, ще им помогнем да спасят работни места и да стъпят отново на краката си. Такива мерки за държавна подкрепа ще бъдат постоянно допълвани и разширявани. И сега всеки наш, макар и малък, но все пак реален успех, особено всеки спасен живот, засилва нашата надежда и увереност в победата над епидемията.
Ще я накараме да отстъпи. Животът със сигурност се подобрява. И е в нашите сили да направим това възможно най-бързо, така че не само да преодолеем настоящите изпитания и премеждия, но и да създадем надеждни условия за бъдещо развитие.

Благодаря на всички! Благодаря ви!

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук