Държавата отказва да подкрепи искането НОИ да изплаща първите три дни болнични

0
12

Темата за режима на изплащането на първите три дни болнични стои на дневен ред, но на този етап държавата не подкрепя това да изплаща първите три дни болнични , каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от БТА.  Следващата седмица предстои заседание на НСТС по темата за болничните и ограничаването на злоупотребите с тях.

Сачева посочи, че преминаването на изплащането на първите три дни болнични към НОИ би струвало около 200 милиона лева годишно, а се работи в условията на ограничен бюджет при зададени приоритети. Изборът е дали искаме да инвестираме тези 200 милиона в конкретни политики, или да ги инвестираме в болнични, заяви министърът. По думите на Сачева увеличаването на разходите на бюджета за такъв тип плащания би трябвало да постави и въпрос откъде ще дойдат приходите, дали сме съгласни да увеличаваме разходите на бюджета, като същевременно увеличаваме данъците.

На въпрос дали има напредък по разследването кои са фирмите, които източват системата на НОИ с фалшиви болнични, Сачева заяви, че са подадени различни сигнали в прокуратурата, но се чакат окончателните резултати от проверките.

Сачева смята, че е необходимо да има по-добра информационна свързаност между здравната система и работодателите, така че работодателите да получават бързо информация за това, когато техен служител е в болнични. 

Според министъра по темата за болничните трябва основно да се работи върху контрола и превенцията, така че повечето мерки, които се очаква да бъдат обсъдени и одобрени от НСТС , са свързани с повишаване на контрола и взаимодействието между МЗ, НОИ и службите по трудова медицина. Едно от исканията е да има представители на национално представените организации на работодатели и синдикати в комисиите, когато трябва да се извършат по-сериозни проверки, каза Сачева.

Тя коментира темата преди поредната лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0 пред учащите във Военна академия “Г. С. Раковски”, организирана от КНСБ.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че не трябва да има фиксация по темата за болничните. В проектоспоразумението между синдикати и работодатели има 40 мерки, предложени на държавата, като темата за болничните е само една от тях и тя е обвързана с всички останали, допълни Димитров. Той припомни, че бизнес и синдикати имат становище по зелената сделка, връщането на данъка на хората с ниски доходи. Има баланс в исканията, но накрая някой трябва да го плати и този някой е финансовият министър, отбеляза Димитров.

Попитан дали има риск работодателите да не се върнат в НСТС, ако държавата не подкрепя идеята да поеме първите три дни болнични, Димитров каза, че ултиматуми, когато се водят преговори, не трябва да се поставят. В споразумението има доста сериозни въпроси, касаещи минималната заплата, договарянето на извънредния труд, за сумираното изчисляване на работното време, за нощния труд, припомни Димитров и заяви, че споразумението “не е едни болнични и около тях да се върти света”. Според него най-важна на този етап е зелената сделка.

Утре ще бъде получен окончателният доклад по темата за болничните от комисиите в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Добавете името си тук